Τζίντζερ & Πάπρικα, τα θαυματουργά!

black-pepper-paprika-and-ginger-pippali-e1704806624175

Κανείς δε γνωρίζει την ακριβή αρχική προέλευση του φυτού τζίντζερ ή ζιγγίβερις ή πιπερόριζα. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν τη ρίζα αυτού του φυτού για θεραπευτικούς σκοπούς για περισσότερα από 3000 χρόνια. Αλλά και οι πικάντικοι καρποί της πάπρικας κατέχουν εδραιωμένη θέση στην ιατρική και την περιποίηση του δέρματος.

Τα ενεργά συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται σε φαρμακευτικά σκευάσματα ή προϊόντα για την περιποίηση του δέρματος, συχνά λαμβάνονται από τη φύση ή παρασκευάζονται με συνθετικό τρόπο και μιμούνται τη δράση των φυσικών ενεργών συστατικών. Κατά τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιούνται η πιπερόριζα και οι καρποί της πάπρικας.

Θαυματουργό απόσταγμα

Το τζίντζερ, η οποία φύεται κυρίως στην Ασία και την Αυστραλία, ξεχωρίζει για τη δυνατή, πικάντικη λεμονάτη γεύση της. Περιέχει πολυάριθμα πτητικά έλαια όπως σινεόλη, βορνεόλη και τζιντζερόλη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τζιντζερόλη, η χημική δομή και η δράση της οποίας μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με εκείνες της ασπιρίνης. Η τζιντζερόλη καταπραΰνει τον πόνο, ανακουφίζει από στομαχικά και εντερικά προβλήματα καθώς επίσης και από τη ναυτία. Το φυτό αυτό, το οποίο είναι τοπικά γνωστό ως «θαυματουργό απόσταγμα», ανακουφίζει από ζάλη, εφίδρωση, ακόμα και από αίσθημα τρόμου. Η θεραπευτική δύναμη της πιπερόριζας χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία των προβλημάτων ποδιού.

Ισπανικό πιπέρι

Όταν ο Κολόμβος επέστρεψε από το δεύτερο εξερευνητικό ταξίδι του το 1494, έφερε μαζί του στην Ευρώπη την πάπρικα. Όμως χρειάστηκε να περάσουν 100 χρόνια για να εδραιωθεί το «ισπανικό πιπέρι» στην Ισπανία και κατόπιν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είτε ως Πιπέρι στην Ελλάδα είτε ως Παπάρκα στα Βαλκάνια – υπάρχουν 30 ποικιλίες πάπρικας οι οποίες κυμαίνονται από ελαφρώς αρωματικές έως πολύ καυτερές. Η καψαϊκίνη ευθύνεται για την καυστική δράση του καρπού της πάπρικας αλλά και της καυτερής πιπεριάς. Αυτός ο φορέας καυστικότητας εντοπίζεται στους σπόρους που βρίσκονται στο περικάρπιο. Στη μαγειρική προτιμώνται οι πιο ήπιες και γλυκές ποικιλίες ενώ στην ιατρική οι πιο καυτερές ποικιλίες θεωρείται ότι έχουν μεγάλη θεραπευτική αξία. Η καυστική δράση της καψαϊκίνης χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την ανακούφιση από τον πόνο των ρευματικών παθήσεων και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η ευεργετική δράση όμως της καψαϊκίνης επεκτείνεται και στις παθήσεις του ποδιού. Διεγείρει τους υποδοχείς θερμού του δέρματος και χαρίζει στα πόδια ένα ευχάριστο αίσθημα θερμότητας.

Το GEHWOL Θερμαντικό Βάλσαμο, περιέχει αποστάγματα πιπερόριζας και λόγω της περιεκτικότητας του σε καψαϊκίνη, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και χαρίζει ζεστασιά στα πόδια ακόμα και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα!