Blog

Ενεργοποίηση της μικροκυκλοφορίας του αίματος

Τα οιδήματα παρουσιάζονται συνήθως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή επηρεάζεται η ισορροπία υγρών στο σώμα. Αυτή η κατακράτηση νερού είναι ακίνδυνη συνήθως, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική ένταση. Πιέζεται ο συνδετικός ιστός της γυναίκας και εξασθενούν οι λειτουργίες του υποστηρικτικού και κινητικού συστήματος του σώματος.

Τα οιδήματα παρουσιάζονται λόγω μεταβολών της κίνησης των υγρών μεταξύ των τριχοειδών αγγείων και του μεσοκυττάριου χώρου – του χώρου μεταξύ των οργάνων, των ιστών και των κυττάρων. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι συνθήκες που εξουδετερώνουν την πίεση στον διάμεσο χώρο και στα τριχοειδή αγγεία, οι οποίες συνήθως βρίσκονται σε κατάσταση ισορροπίας, μεταβάλλονται. Η κατακράτηση υγρού οφείλεται σε αυξημένη δραστηριότητα της καρδιάς. Η καρδιά πρέπει να αντλεί περίπου κατά 20% μεγαλύτερο όγκο αίματος. Οι συνθήκες πίεσης στα κύτταρα μεταβάλλονται. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απελευθερώνονται περισσότερες ορμόνες. Η προγεστερόνη, τα οιστρογόνα και η ρελαξίνη χαλαρώνουν τους ιστούς και διαστέλλουν τα αγγεία. Το αυξανόμενο βάρος είναι επίσης ένας επιβαρυντικός παράγοντας για το φλεβικό σύστημα.

Με εξαίρεση τo συχνά αντιαισθητικό θέαμα που προκαλούν, τα οιδήματα σπάνια αποτελούν πηγή ανησυχίας και γρήγορα υποχωρούν μόνα τους μετά τον τοκετό. Τα χρόνια οιδήματα, όμως, μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνιες μεταβολές στον ιστό, όπως υπερκεράτωση, υπερμελάγχρωση ή έλκη. Σε συνδυασμό με υψηλότερη αρτηριακή πίεση και απέκκριση πρωτεϊνών στα ούρα, μπορούν να προκαλέσουν ίλιγγο και πονοκεφάλους, προεκλαμψία (ονομάζεται επίσης τοξικότητα κύησης), ζάλη, διαταραχές της όρασης (π.χ. πετάρισμα του ματιού), ναυτία και εμετό. Οι επαγγελματίες της φροντίδας του ποδιού θα πρέπει οπωσδήποτε να συστήσουν στους ασθενείς τους να επισκεφτούν κάποιο γιατρό αν εμφανίσουν τα παραπάνω ή άλλα αδιευκρίνιστα συμπτώματα.

Να πίνετε άφθονα υγρά και να φοράτε φαρδιά ρούχα

Παλαιότερα, πολλοί άνθρωποι αποφάσιζαν από μόνοι τους να ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο (αλάτι) για να απαλλαγούν από τα οιδήματα. Όμως οι ειδικοί σήμερα δεν συστήνουν πλέον στις εγκύους την αποχή από το αλάτι, εφόσον αυτό μπορεί, μεταξύ άλλων, να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ιωδίου και φυλλικού οξέος. Η παρατεταμένη καθιστική στάση και ορθοστασία καθώς επίσης και τα στενά ρούχα ή παπούτσια μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη οιδημάτων.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε αρχικά για να βοηθηθείτε. Τα άνετα ρούχα, τα ίσια και φαρδιά παπούτσια καθώς επίσης και η τακτική άσκηση όπως η ποδηλασία, το περπάτημα ή η κολύμβηση συμβάλλουν στην αποφυγή της συμφόρησης της αιματικής ροής. Συνιστάται επίσης η λήψη άφθονων υγρών (δύο λίτρα την ημέρα). Σ’ αυτό το σημείο, ωστόσο, χρειάζεται κάποια προσοχή καθώς ορισμένα είδη τσαγιού, για παράδειγμα, όπως το τσάι από φύλλα σμέουρου ή το διουρητικό τσάι από φύλλα τσουκνίδας τείνουν να συμβάλλουν στην εμφάνιση οιδημάτων. Από την άλλη πλευρά, όμως, το νερό, τα πολλά είδη τσαγιού ή οι φρουτοχυμοί με σόδα (fruitspritzers) μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

Ενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος

Για να χαλαρώνετε, να σηκώνετε ψηλά τα πόδια σας ή να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο. Μπορείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιείτε το ποδόλουτρο βοτάνων GEHWOL FUSSKRAFT Herbal Bath για να ενεργοποιείτε την κυκλοφορία του αίματος και να ενισχύετε την αποβολή των περιττών υγρών από το σώμα. Επίσης, το απαλό μασάζ με τη νέα κρέμα περιποίησης ποδιών GEHWOL FUSSKRAFT Soft Feet Lotion έχει παρόμοια επίδραση. Περιέχει εκχύλισμα κόκκινου φυκιού που διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και συσφίγγει την επιδερμίδα. Η απολεπιστική κρέμα GEHWOL FUSSKRAFT Soft Feet Scrub προκαλεί ήπια αλλά αποτελεσματική ενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος χάρη στα σφαιρίδια από υγρό κερί τζοτζόμπα που περιέχει.

Υπάρχει και η περίπτωση, όμως, κανένας από αυτά τα μέτρα να μη σας προσφέρει ανακούφιση. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας άλλες επιλογές. Ενδεχομένως, σε ειδικές περιπτώσεις, ο γιατρός να συνταγογραφήσει κάλτσες συμπίεσης. Ίσως ωφελήσει επίσης η λεμφική παροχέτευση ποδιών ή ο βελονισμός. Και οι δύο αυτές πρακτικές μπορούν να βελτιώσουν τα οιδήματα.

Go down Go Check More Close Document Search
Facebook Instagram Twitter Tumblr YouTube Pinterest Pinterest Soundcloud Behance Google Plus LinkedIn Search Email Tik Tok