Blog

Το Πολυχρηστικό Μέλι

Εδώ και χιλιετίες οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το μέλι για πολύ περισσότερες χρήσεις και όχι μόνο για τη γλυκιά ενέργεια που τους χαρίζει και την ιδιαίτερη γεύση που δίνει στα φαγητά. Ακόμη και οι αρχαίοι Ρωμαίοι θεωρούσαν το μέλι «Θείο φάρμακο» για τις τραχιές και ξηρές περιοχές του δέρματος ενώ και η Κλεοπάτρα έβαζε στο μπάνιο της με γάλα μια δόση μελιού για πρόσθετη μεταξένια απαλότητα. Εκτός από τη μαγειρική και κοσμητική σπουδαιότητά του, συχνά αποδίδονται στο μέλι και θεραπευτικές δράσεις.

Οι πρώτες καταγραφές κάποιας θεραπευτικής χρήσης του μελιού προέρχονται από μια κεραμική πλάκα του 2000 π.Χ., όπου αναγράφεται ένα σκεύασμα με μέλι, πιθανότατα για την επούλωση κάποιας πληγής. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το μέλι χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και 10.000 χρόνια. Σήμερα, αυτό το προϊόν της μέλισσας κατέχει σημαντική θέση ιδίως ως σπιτικό γιατρικό αλλά και στην εναλλακτική ιατρική. Μέχρι στιγμής, οι θεραπευτικές του ιδιότητες βασίζονται κυρίως στην εμπειρία. Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της υγείας, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί η κλινική δραστικότητα του μελιού.

Μέλι – είναι πανάκεια;

Το σάκχαρο είναι ένα φυσικό συντηρητικό. Επομένως το καλό μέλι δεν μπορεί να χαλάσει. Λόγω της υψηλής συγκέντρωσής του σε σάκχαρο, αντλεί την υγρασία από τους ιστούς καθιστώντας δύσκολη την επιβίωση των βακτηρίων. Μαζί με την υγρασία απομακρύνονται από τους ιστούς και άλλες ουσίες, όπως ουσίες που επικάθονται στους ιστούς, βακτήρια και τις τοξίνες τους. Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένα ένζυμα στο μέλι που έχουν επίσης αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης που έχει η μέλισσα, για παράδειγμα, ενεργοποιείται όταν διαλύεται με εκκρίματα πληγών και σχηματίζει μικρές ποσότητες της χημικής ένωσης του υπεροξειδίου του υδρογόνου, το οποίο πολύ απλά εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων σε χαμηλές συγκεντρώσεις χωρίς, όμως, να είναι τοξικό για τα κύτταρα.

Ενώ μέχρι πρότινος πιστευόταν ότι για να επουλωθεί γρήγορα μια πληγή έπρεπε να αφεθεί ανοιχτή στον αέρα για να ξεραθεί, σήμερα είναι γνωστό ότι ο καλύτερος τρόπος για να επουλώνονται τα τραύματα και να αφήνουν τις ελάχιστες δυνατές ουλές είναι να βρίσκονται σε υγρό περιβάλλον. Όταν εφαρμόζεται πάνω σε μια πληγή, το μέλι τη διατηρεί διαρκώς υγρή αντλώντας νερό από τους ιστούς. Όμως το ελιξίριο της μέλισσας επηρεάζει θετικά και την επούλωση των πληγών. Ακόμη και η Κλεοπάτρα είχε σε μεγάλη εκτίμηση τη λειαντική δράση του μελιού στο δέρμα. Βάσει παρατηρήσεων που έχουν γίνει, το μέλι μειώνει ακόμη και το σχηματισμό ουλών.

Υπάρχουν αμέτρητα προϊόντα στο εμπόριο που είναι καταχωρημένα ως φαρμακευτικά προϊόντα και αξιοποιούν τις θετικές ιδιότητες του μελιού. Στην ουσία, βέβαια, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να βασίζονται στις φαρμακολογικές δράσεις του μελιού όταν πάσχουν από κάποια λοίμωξη, εφόσον η ποσότητα του ενζύμου που περιέχει δεν είναι αρκετή για να έχει κάποια θεραπευτική δράση. Ωστόσο, δεν βλάπτει μια κουταλιά μέλι μαζί με τη συμβατική αγωγή.

Εκχύλισμα μελιού: υψηλά οφέλη φροντίδας

Τις ενυδατικές δράσεις του μελιού χρησιμοποιεί και η σύγχρονη κοσμητική βιομηχανία, καθώς έχει ανακαλύψει εκ νέου κάποια συστατικά του τα οποία αποτελούν ελιξίριο ομορφιάς για το δέρμα και τα μαλλιά. Συγκεκριμένα, οι ολιγοσακχαρίτες –μεγάλα μόρια σακχάρου που αγαπούν το νερό– δεσμεύουν την υγρασία και τη συγκρατούν στην επιδερμίδα. Η δράση τους διαρκεί για πάνω από 24 ώρες. Έτσι τα εκχυλίσματα μελιού παρέχουν στην επιδερμίδα αποτελεσματική προστασία διαρκείας από την αφυδάτωση.

Χάρη στην υψηλή ευαισθησία του και ανοχή, το εκχύλισμα μελιού χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για τη φροντίδα του ευαίσθητου δέρματος.

Οι ήπιες αντιβακτηριακές δράσεις του μπορούν επίσης να ωφελήσουν τα κοσμητικά προϊόντα, προσδίδοντάς τους ήπια αντιμυκητιασική δράση, όπως για παράδειγμα στις κρέμες φροντίδας των ποδιών. Στην περιποιητική κρέμα ποδιών GEHWOL FUSSKRAFT Soft Feet Cream καθώς και στην κρέμα GEHWOL Softening Balsam, τα εκχυλίσματα μελιού συμπληρώνουν τις θρεπτικές για το δέρμα δράσεις των προϊόντων – για καθημερινή φυσική ομορφιά και φροντίδα που σας χαρίζουν ένα αίσθημα ευεξίας.

Go down Go Check More Close Document Search
Facebook Instagram Twitter Tumblr YouTube Pinterest Pinterest Soundcloud Behance Google Plus LinkedIn Search Email Tik Tok