Blog

Πρόληψη & Θεραπεία για τους μύκητες νυχιών

Οι μύκητες του δέρματος

Οι μύκητες του δέρματος αδημονούν παντού και μπορεί να παραμένουν για πολλούς μήνες σε αντικείμενα όπως παπούτσια, κάλτσες ή δάπεδα. Όμως, δεν μολύνονται όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με τους μύκητες των ποδιών και των νυχιών. Το υγιές και ανέπαφο δέρμα δεν μολύνεται τόσο εύκολα.

Είτε πρόκειται για πισίνες, σάουνες, ντουζιέρες ή αποδυτήρια, οι ευκαιρίες για λοίμωξη περιμένουν. Σε μέρη που βρίσκονται ξυπόλυτοι άνθρωποι, είναι πιθανό να έρχονται σε επαφή με μολυσματικές νιφάδες του δέρματος. Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υγιεινή του δέρματος του ποδιού διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Αυτό συμβαίνει σε πολλούς διαβητικούς. Γι΄ αυτό οι μύκητες των ποδιών παρατηρούνται συχνά σε αυτούς.

Οι μύκητες των ποδιών και των νυχιών είναι οι ίδιοι παθογόνοι οργανισμοί. Συχνά προηγούνται των μυκήτων των νυχιών. Υπό ορισμένες συνθήκες, οι μύκητες περνούν εύκολα από το δέρμα στα νύχια: για παράδειγμα, εάν το νύχι έχει τραυματιστεί ή το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί. Οι μύκητες των νυχιών εμφανίζονται τέσσερις φορές πιο συχνά στα νύχια των ποδιών από ό,τι στα νύχια των χεριών.

Μακροχρόνια θεραπεία

Εάν το πόδι είναι ήδη μολυσμένο, οι δερματολόγοι και οι ειδικοί των ποδιών μπορούν να διαγνώσουν την κατάσταση του δέρματος των ασθενών τους. «Πριν από κάθε θεραπεία για τους μύκητες νυχιών πρέπει να προηγείται η επίσκεψη σε έναν γιατρό», συνιστά η φαρμακοποιός Sabine Bender, που της ζητάνε συχνά βερνίκια για τη θεραπεία των μυκήτων. «Μόνο ο γιατρός μπορεί να διευκρινίσει εάν το πρόβλημα είναι πραγματικά μύκητες των νυχιών». Όταν η διάγνωση των μυκήτων των νυχιών επιβεβαιωθεί, τα προσβεβλημένα άτομα θα πρέπει να προετοιμαστούν για μακροχρόνια θεραπεία. Οι μύκητες των νυχιών είναι από τις πιο επίμονες μυκητιασικές λοιμώξεις και απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία με μεγάλη υπομονή και συμμόρφωση. «Η θεραπεία με βερνίκι μυκήτων μπορεί να σταματήσει μόνο όταν το προσβεβλημένο νύχι αναπτυχθεί πλήρως» εξηγεί η Bender.

Διάρκεια θεραπείας

Ο χρόνος που χρειάζεται το νύχι για να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία ποικίλλει πολύ, ανάλογα με το άτομο. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο έτη. Αυτό συμβαίνει ειδικά σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή διαταραχές της κυκλοφορίας, καθώς τα νύχια τους αναπτύσσονται πολύ αργά. Τα προϊόντα περιέχουν δραστικές ουσίες που σκοτώνουν τους μύκητες, οι οποίες διεισδύουν στο νύχι για να προσεγγίσουν στον μύκητα. «Βασικά, η θεραπεία με βερνίκια έχει νόημα μόνο εάν επηρεάζεται λιγότερο από το 50 τοις εκατό του νυχιού», εξηγεί η φαρμακοποιός.

Τέλος, καθώς οι μύκητες των νυχιών αναπτύσσονται λόγω εμφάνισης μυκήτων των ποδιών, τα πρώτα σημάδια των μυκήτων των ποδιών πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως, έτσι ώστε οι μύκητες να μην επηρεάσουν τα νύχια. Η εξαιρετικά στερεά ουσία της κεράτινης στιβάδας των νυχιών, αποτελεί μια νέα πηγή τροφής για τους μύκητες. Μόλις ο μύκητας ενσωματωθεί κάτω από την πλάκα των νυχιών, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί με θεραπευτικές δραστικές ουσίες. Σε αντίθεση με τους επίμονους μύκητες νυχιών, η θεραπεία απλών μυκήτων του δέρματος είναι σχετικά εύκολη, σχολιάζει η Bender.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Η εφαρμογή κατάλληλων προϊόντων περιποίησης στα πόδια χρησιμεύει κυρίως για την υποστήριξη της ικανότητας αυτοπροστασίας του δέρματος. Τα λίπη και η υγρασία βελτιώνουν την απόδοση του προστατευτικού φραγμού του δέρματος έναντι των μυκήτων και άλλων παθογόνων. Τα αντιμικροβιακά αιθέρια έλαια, όπως το έλαιο δενδρολίβανου, το έλαιο λεβάντας ή ευκάλυπτου, καθώς και οι αντιμυκητιασικές ουσίες, όπως η κλιμπαζόλη, παρέχουν προστασία από τους μύκητες των ποδιών, σε συνδυασμό με σύνθεση περιποίησης υψηλής ποιότητας. Όταν υπάρχει λοίμωξη από τους μύκητες των νυχιών, τα ειδικά προϊόντα προστασίας των νυχιών μπορούν να αποτρέψουν την εξάπλωση των μυκήτων στα νύχια που είναι ακόμη υγιή. Τα αντίστοιχα προϊόντα περιποίησης ποδιών διατίθενται αποκλειστικά από φαρμακεία και ειδικούς ποδιών.

Συμβουλές για την πρόληψη λοιμώξεων των μυκήτων των ποδιών και των νυχιών:

  • Το ανέπαφο και συνεπώς, ανθεκτικό δέρμα είναι η πιο σημαντική προστασία από τους μύκητες των ποδιών και των νυχιών.
  • Ένα ειδικό προϊόν περιποίησης ποδιών πρέπει να έχει θέση σε κάθε τσάντα για σπορ και πισίνα.
  • Κρέμες ποδιών με αντιμυκητιασικά συστατικά παρέχουν πρόσθετη προστασία.
  • Πριν από τη χρήση τους, τα πόδια πρέπει να καθαρίζονται και να στεγνώνουν πλήρως, ειδικά στις περιοχές μεταξύ των δακτύλων.
  • Τα προϊόντα περιποίηση ποδιών με αντιμυκητιασική προστασία διατίθενται επίσης σε πρακτικό spray, όπως το GEHWOL Nail & skin protection spray.
  • Τα αντιμυκητιασικά συστατικά των προϊόντων της Gehwol περιλαμβάνουν π.χ. κλιμπαζόλη, κλοτριμαζόλη, ενδεκυλεναμίδιο και αιθέρια έλαια, όπως έλαιο δενδρολίβανου, έλαιο λεβάντας και έλαιο μέντας.
  • Μετά την περιποίηση των ποδιών, θα πρέπει να αποφεύγετε να περπατάτε ξυπόλυτοι σε δυνητικά μολυσμένους χώρους με μύκητες.
  • Εάν υπάρχει ήδη λοίμωξη από μύκητες των νυχιών ή των ποδιών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρέχεται πλήρης φροντίδα για τα νύχια που εξακολουθούν να είναι υγιή με ένα spray ή έλαιο προστασίας των νυχιών και του δέρματος, όπως το GEHWOL Fusscraft Herbal Lotion, προστατεύοντάς τα έτσι από πιθανή λοίμωξη.
Go down Go Check More Close Document Search
Facebook Instagram Twitter Tumblr YouTube Pinterest Pinterest Soundcloud Behance Google Plus LinkedIn Search Email Tik Tok