Blog

Αιθέρια έλαια: Άρωμα για το δέρμα

Οι επουλωτικές δράσεις στα αιθέρια έλαια είναι γνωστές εδώ και χιλιετίες. Τα καλλυντικά χρησιμοποιούν τις ευεργετικές τους ιδιότητες σε σώμα, πνεύμα και ψυχή. Εκτελούν πολλές σημαντικές λειτουργίες σε προϊόντα φροντίδας ποδιών υψηλής ποιότητας.

Η χρήση φυτικών αιθέριων ελαίων αποτελεί μακρά παράδοση. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την καταπραϋντική δράση των αιθέριων αρωμάτων. Τα αιθέρια έλαια βρίσκονται ενσωματωμένα σε μέρη των φυτών, όπως άνθη, φύλλα, μίσχοι, σπόροι, ρίζες ή φλούδες, με τη μορφή μικροσκοπικών σταγονιδίων ελαίων. Οι αρωματικές ουσίες σχηματίζονται ως οργανικά μεταβολικά προϊόντα στο φυτό, τόσο κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης την ημέρα, όσο και κατά τις διαδικασίες ανάπλασης τη νύχτα.

Τα έλαια εξατμίζονται γρήγορα και διαχέονται στον αέρα. Στη φυτολογία, παρέχουν προστασία από βακτήρια, μύκητες και ιούς και προσδίδουν στο φυτό το χαρακτηριστικό τους άρωμα. Με αυτό, μερικά προσελκύουν έντομα, ενώ κάποια άλλα τα απομακρύνουν. Στον μεταβολισμό του φυτού, επιταχύνουν ή επιβραδύνουν σημαντικές βιοχημικές διεργασίες.

Η δράση των αρωμάτων

Τα αιθέρια έλαια έχουν έναν πολύπλοκο μηχανισμό δράσης. Από τη μία πλευρά, αποκαλύπτουν τις δράσεις τους μέσω της αίσθησης της όσφρησης. Η μύτη είναι το μοναδικό οργανοληπτικό όργανο που μεταδίδει παλμούς απευθείας στον εγκέφαλο. Τα περίπου δύο εκατομμύρια κύτταρα αρώματος που βρίσκονται στις μεμβράνες των ρινικών βλεννογόνων ενεργοποιούν ερεθίσματα λόγω αρωμάτων.

Επιπλέον, αυτά απελευθερώνουν σήμερα τις αποκαλούμενες αγγελιοφόρους ουσίες (νευροδιαβιβαστές) οι οποίες μεταδίδουν ερεθίσματα στο λεμφικό σύστημα και διεγείρουν τη σωματική και πνευματική κατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι ολιστικό, καθώς τα αιθέρια έλαια επηρεάζουν πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος, καθώς και τις πνευματικές και διανοητικές διαδικασίες μέσω μιας ποικιλίας συνδέσεων. Καθώς τα αιθέρια έλαια έχουν θετική επίδραση στη συναισθηματική κατάσταση, τις σημαντικές λειτουργίες του σώματος, το ορμονικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, παρέχουν πολύτιμη  καλλυντική υποστήριξη.

Ποικίλες δράσεις

Τα αιθέρια έλαια έχουν ποικίλες και αποτελεσματικές δράσεις. Για παράδειγμα, με την αντιβακτηριακή τους δράση, συμβάλλουν στην προστασία του δέρματος. Οι ιοί και οι μύκητες είναι λιγότερο πιθανό να διεισδύσουν στον φυσικό προστατευτικό φραγμό του δέρματος, όταν το δέρμα θρέφεται με απαραίτητα πρόσθετα. Επίσης, άλλα συστατικά δίνουν σε ορισμένα αιθέρια έλαια ιδιότητες για την υποστήριξη της επούλωσης, την ανακούφιση, καθώς και ιδιότητες αναζωογόνησης και πρόληψης φλεγμονής του δέρματος. Αυτά είναι τα εκχυλίσματα που παρασκευάζονται από άνθη χαμομηλιού, άνθη άρνικας και χρυσάνθεμα. Τέλος, μία από τις πιο γνωστές δραστικές ουσίες αυτού του τύπου για τη φροντίδα του ευαίσθητου ή ερεθισμένου δέρματος είναι η μπισαμπολόλη, από τα αιθέρια έλαια χαμομηλιού.

Η GEHWOL χρησιμοποιεί παραδοσιακά επιλεγμένες, υψηλής ποιότητας αιθέριες ουσίες για τη φροντίδα του δέρματος των ποδιών. Για παράδειγμα:

Ευκάλυπτο: Ενισχύει τη δραστηριότητα, επουλώνει τις πληγές, καταπραΰνει τον πόνο και επηρεάζει θετικά τις πνευματικές μας ικανότητες.

Ορεινή πεύκη: Μεταξύ άλλων, λειτουργεί ως αποσμητικό, ενεργοποιεί την κυκλοφορία και έχει χαλαρωτικές ιδιότητες.

Λεβάντα: Ηρεμεί, χαλαρώνει, αναζωογονεί, θρέφει το δέρμα, αντιμετωπίζει τη φλεγμονή, επουλώνει τις πληγές και προλαμβάνει τους μύκητες των ποδιών.

Citronella: Σκοτώνει τους παθογόνους οργανισμούς, υποστηρίζει την επούλωση, φτιάχνει τη διάθεση και υποστηρίζει τη συγκέντρωση.

Μέντας (μενθόλη): Διαθέτει καταπραϋντικές ιδιότητες, είναι αντιμικροβιακό, ανακουφίζει από κνησμό, είναι χαλαρωτικό και αποσμητικό.

Δενδρολίβανο: Είναι θερμαντικό, τονωτικό, ενώ βοηθάει στην ψυχική και σωματική εξάντληση.

Έλαιο καμφοράς: Ενεργοποιεί την κυκλοφορία και το μεταβολισμό, διαθέτει χαλαρωτικές και θερμαντικές ιδιότητες.

Go down Go Check More Close Document Search
Facebook Instagram Twitter Tumblr YouTube Pinterest Pinterest Soundcloud Behance Google Plus LinkedIn Search Email Tik Tok