Πώς να κάνετε τη φροντίδα των ποδιών σας μια απλή καθημερινή συνήθεια
Όλοι μπορούν να κάνουν κάτι για να διασφαλίσουν ότι ο διαβήτης δεν θα τους δημιουργήσει περαιτέρω επιπλοκές. Εφόσον τα συνηθέστερα προβλήματα παρουσιάζονται στα πόδια, η συγκεκριμένη περιοχή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
Επιβάλλονται οι τακτικές επισκέψεις σε κάποιον ειδικό για τα πόδια, καθώς και τα φροντίζετε τακτικά μόνοι σας στο σπίτι. Λάθη στην κοσμητική περιποίηση των ποδιών συχνά προκαλούν τραυματισμούς στα πόδια – όπως τα ψαλιδάκια νυχιών, οι νυχοκόπτες και οι αιχμηρές ράσπες για τα πέλματα. Μετατρέψετε τη φροντίδα των ποδιών σας σε καθημερινή συνήθεια. Τα προληπτικά μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί για τον διαβήτη γίνονται γρήγορα ρουτίνα και σας βοηθούν να αποφύγετε την ξηροδερμία, την υπερκεράτωση, τις μυκητιάσεις, τις φλεγμονές και παρόμοιους κινδύνους. Γι΄ αυτό το θέμα, καλύτερα να ζητήσετε τη συμβουλή του ειδικού που φροντίζει τα πόδια σας. Η ειδική εκπαίδευση από έναν σύμβουλο για τον διαβήτη θα σας βοηθήσει επίσης να μάθετε να λαμβάνετε υπόψη σας τον διαβήτη σε καθημερινή βάση.
Τι θα πρέπει να προσέχετε
- Θα πρέπει να εξετάζετε τα πόδια και τα πέλματά σας με έναν καθρέφτη, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Εξετάστε για τυχόν κοκκινίλες, σημεία πίεσης, φουσκάλες, σχάσεις, ξένα σώματα και τραύματα. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και έπειτα από μακρινούς περιπάτους ή όταν φοράτε καινούρια παπούτσια.
- Να λιμάρετε τα νύχια σας σε ευθεία γραμμή μία φορά την εβδομάδα με λίμα χάρτινη ή λίμα διαμαντόσκονη. Το άκρος του κάθε νυχιού θα πρέπει να σταματά παράλληλα με το άκρο του δακτύλου. Οι υπερβολικά στρογγυλεμένες γωνίες στα νύχια ευνοούν τη δημιουργία φλεγμονών στην κοίτη του νυχιού και την επώδυνη είσφρυση του νυχιού στο δέρμα. Να μη χρησιμοποιείτε ποτέ αιχμηρά εργαλεία, όπως νυχοκόπτες, πενσάκια, ψαλιδάκια νυχιών ή αιχμηρές λίμες, καθώς ενέχουν πάντοτε τον κίνδυνο τραυματισμού.
- Επίσης, τα αιχμηρά εργαλεία απαγορεύονται τόσο για την αφαίρεση τόσο των κάλων όσο των σκληρύνσεων. Ιδιαίτέρως, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε λίμες για κάλους, μεταλλικές ράσπες, μαχαίρια ή ξυραφάκια. Πολύ καταλληλότερα όλων αυτών είναι οι χάρτινες λίμες για κάλους και μια λεπτόκοκκη φυσική ή οργανική ελαφρόπετρα. Αν προτιμάτε μια κρέμα για κάλους και σκληρύνσεις, να επιλέξετε προϊόντα για τα πόδια σας, που να μην περιέχουν σαλικυλικά οξέα.
Επιλέον
- Τα ποδόλουτρα επιτρέπονται όταν το δέρμα δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα, ωστόσο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 35οC, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος εγκαυμάτων. Θα πρέπει πάντα να μετράτε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο νερού. Να πλένετε τα πόδια σας με τα χέρια σας ή ένα μαλακό πανάκι – ποτέ με βούρτσα ή γάντια για μασάζ. Μετά το ποδόλουτρο να σκουπίζετε το δέρμα με απαλή πετσέτα και την περιοχή ανάμεσα στα δάκτυλα με μπατονέτα.
- Αν το δέρμα σας είναι ξηρό, θα πρέπει να φροντίζετε μία φορά την ημέρα – και αν είναι πολύ ξηρό δύο φορές την ημέρα – με ένα προϊόν για τα πόδια, το οποίο να έχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ενυδατικά συστατικά (αλλά να μην το απλώνετε στα κενά μεταξύ των δακτύλων).
- Να φοράτε κάλτσες χωρίς εσωτερικές ραφές, κατά προτίμηση βαμβακερές. Οι συνθετικές κάλτσες είναι ακατάλληλες, επειδή δεν επιτρέπουν τον ιδρώτα να εξατμιστεί.
- Σε περίπτωση μικροτραυμάτων, απαιτείται απολύμανση και κάλυψη με αποστειρωμένο επίδεσμο. Εάν έχετε μεγαλύτερα τραύματα, ενδείξεις φλεγμονής, πυρετό ή ρίγη, θα πρέπει αμέσως να επισκεφθείτε γιατρό.
- Μπορείτε να διεγείρετε την κυκλοφορία του αίματος και να ενδυναμώσετε το μυϊκό σύστημα των ποδιών σας με ήπιες ασκήσεις των ποδιών στο σπίτι. Ισχύει και στην περίπτωση του διαβήτη το ρητό: «Όσο ασκείσαι, θα κινείσαι».