Blog

«Τι πρέπει να προσέξω κατά την περιποίηση των ποδιών ως διαβητικός;»

«Τι πρέπει να προσέξω κατά την περιποίηση των ποδιών ως διαβητικός;»

Κάθε διαβητικός διατρέχει τον κίνδυνο να αναπτύξει διαβητική νευροπάθεια, ένα είδος νευρικής βλάβης, εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του δεν έχουν ρυθμιστεί. Αυτή είναι η πιο σημαντική αιτία του συνδρόμου του διαβητικού ποδιού: Λόγω της μειωμένης αντίληψης του πόνου, τα προσβεβλημένα άτομα ενδέχεται να μην παρατηρήσουν τραυματισμούς στα πόδια. Ακόμη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή επούλωση τραυμάτων ή και σε σοβαρή φλεγμονή. Τέλος, στη χειρότερη περίπτωση, αυτό απαιτεί ακρωτηριασμό των προσβεβλημένων άκρων.

Τα συμπτώματα της νευροπάθειας περιλαμβάνουν ζεστά, κόκκινα πόδια, ξηρό δέρμα ποδιού, μειωμένη αίσθηση πόνου, μούδιασμα, τσιμπήματα ή μειωμένη παραγωγή ιδρώτα. Επιπλέον, η κακή πρόγνωση επούλωσης των τραυμάτων στο σύνδρομο του διαβητικού ποδιού οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί διαβητικοί πάσχουν επιπροσθέτως από αγγειοπάθεια. Αυτή η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία οδηγεί σε διαταραχές της κυκλοφορίας. Συμπτώματα, όπως τα κρύα πόδια με λευκό προς γαλάζιο αποχρωματισμό, πυκνά νύχια ή εξασθενημένο παλμό ποδιού μπορεί να υποδηλώνουν αγγειοπάθεια. Ωστόσο, ο διαβητικός θα πρέπει να επισκεφτεί τον ιατρό του ο οποίος με τη σειρά του θα κάνει τη διάγνωση των περιγραφόμενων διαταραχών.

Συμβουλές για να ακολουθείτε ως διαβητικός:

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να πλένετε τα πόδια σας καθημερινά με χλιαρό νερό, να τα σκουπίζετε προσεκτικά. Επίσης, χρησιμοποιείτε καθρέφτη προκειμένου να ελέγξετε για τραυματισμούς, σημεία πίεσης, φουσκάλες, μώλωπες, κοκκινίλες ή σημεία μυκήτων των ποδιών ή των νυχιών. Επίσης, ελέγξτε τα παπούτσια σας για ξένα σώματα ή σημεία πίεσης ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς και υπερβολικό σχηματισμό σκληρύνσεων. Εάν είστε διαβητικός, είναι καλύτερο να αφήσετε τη θεραπεία των κάλων και των σκληρύνσεων σε έναν ποδίατρο.

Εάν το δέρμα του ποδιού είναι ανέπαφο, μπορείτε να κάνετε ποδόλουτρο σε αραιά χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35 oC και ο χρόνος τα πέντε λεπτά. Επίσης, να αποφεύγετε τα αιχμηρά αντικείμενα κατά την περιποίηση των ποδιών στο σπίτι. Συνιστάται να εφαρμόζετε κρέμα στα πόδια σας καθημερινά. Για παράδειγμα το προϊόν Gehwol med Lipidro Cream είναι κατάλληλο για την περιποίηση της ξηρής επιδερμίδας, ως υποστηρικτική θεραπεία. Εάν εντοπίσετε τραύματα, φλεγμονή,  μώλωπες, μυκητιασικές λοιμώξεις ή φουσκάλες στα πόδια κατά τον έλεγχο, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

 

Michael Nielsing

 

Go down Go Check More Close Document Search
Facebook Instagram Twitter Tumblr YouTube Pinterest Pinterest Soundcloud Behance Google Plus LinkedIn Search Email Tik Tok